Pengunaan akaun unikeb.onpay.my telah dibekukan. Segala kesulitan yang dialami adalah amat dikesali.

Waazu - Sanitizer & Disinsfectant

Waazu - Sanitizer & Disinsfectant

kini berada di Koperasi UNIKEB Berhad1. PENGENALAN DAN OBJEKTIF
Air adalah sumber yang tersedia di alam sekitar yang mempunyai banyak fungsi, antaranya, sebagai medium cucian dan pembersihan. Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, terdapat kewujudan mikroorganisma di sekitaran dan ada yang tersebar melalui udara ataupun cecair pernafasan. Sesetengahnya boleh menyebabkan menyebabkan penyakit berjangkit dan ada juga penyakit yang boleh membawa maut seperti virus MERS Co-V dan H1N1.
 
Justeru itu, objektif Orifix Sdn. Bhd. sebagai pengeluar cecair penyahkuman peribadi (personal sanitizer) waazuTM – AST amat bersyukur kerana diberikan peluang keemasan ini bagi memperkenalkan waazuTM – AST kepada dunia, sebagai cecair nyahkuman peribadi tanpa alkohol yang halal serta suci lagi menyucikan yang pertama didunia, keluaran Bumiputra Muslim dan Malaysia.
 
2. APA ITU waazuTM
Air Super Teroksida waazuTM telah diformulasi melalui kajian dan cerapan teknologi sedia ada dengan penambahbaikan. Sejarah Air Super Teroksida (AST) bermula apabila sekumpulan saintis Jepun telah menjumpai keupayaan Air yang telah menjalani proses pengoksidaan tinggi berkeupayaan membunuh pelbagai jenis kuman dan mikroorganisma dalam kadar yang sangat cepat. Penemuan tersebut telah memberikan satu anjakan paradigma kepada kegunaan air sebagai bahan pembersihan nyahkuman tanpa campuran alcohol.
 
Orifix Sdn. Bhd. dengan kerjasama Vigilenz Medical Device Sdn. Bhd. telah berjaya menghasilkan AST yang dijenamakan waazuTM AST yang lebih stabil dan mempunyai kegunaan manfaat harian dan dibidang perubatan serta indikasi baru, disamping telah mendapat pengiktirafan tertinggi iaitu kelulusan daripada US Food and Drug Administration (USFDA) dari Amerika Syarikat baru-baru ini.
 
3. MAKLUMAT KOMPOSISI waazuTM AST
waazuTM AST adalah secara asasnya air yang telah dicampurkan Asid Hipoklorus (HOCl) , Sodium hipoklorus (NOCl) dan Sodium Klorida (NaCl). Nisbah campuran bahan-bahan tersebut kepada air ialah 0.9% kepada 99.1% komposisi air.
 
Air yang telah dicampurkan ini kemudiannya melalui satu proses elektrolisis yang akan mengaktifkan molekul hipoclorus melalui proses superoksida.
 
Jangkamasa proses pengsuperoksidaan tadi yang telah disesuaikan oleh para penyelidik VigilenzTM Medical Devices yang telah memberikan tempoh jangkahayatguna waazuTM-AST lebih daripada 2 tahun berbanding dengan air super teroksida yang biasa yang mana kestabilannya hanya dapat bertahan beberapa jam sahaja.
Inovasi inilah yang membolehkan sifat nyahkuman yang terdapat di dalam waazuTM yang secara relatifnya lebih baik dan selamat dari pengunaannya oleh orang ramai.
 
4. MAKLUMAT BIOSERASI DAN SELAMAT DIGUNAKAN
waazuTM telah dihantar untuk diuji keserasian biologi bagi melihat kesannya terhadap penggunaan oleh manusia. Ianya telah terbukti tidak memberikan kesan advers kepada kulit, konjunktiva, lapisan mukosa dan juga tidak bersifat mengakis atau mencetuskan reaksi alahan berbanding cecair nyahkuman berasaskan alcohol yang merbahaya kepada kulit yang luka serta lapisan mukosa dan konjuntiva.
 
5. MAKLUMAT KEBERKESANAN NYAHKUMAN
waazuTM telah diuji di beberapa makmal antarabangsa di dalam dan diluar Negara dan didapati ianya mempunyai kebolehan membunuh 99.99% pelbagai virus antaranya Enterovirus 68, virus Avian Influenza A H1N1, Virus Influenza B, Rhinovirus type 39 , bakteria (Staph Aureus, MRSA, Strep pyogenes, E.coli, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, Klebsiella Pneumoniae) dan kulat serta spora ( Aspergillus niger- mold & mildew, trichophyton mentagrophytes – athlete’s foot fungus).
 
6. KEGUNAAN waazuTM AST UNTUK SEMUA
waazuTM AST boleh digunakan oleh professional perubatan mahupun orang awam. Di hospital, terdapat banyak jenis mikroorganisma yang telah menjadi lebih resistan terhadap antibiotik, contohnya MRSA yang mana waazuTM AST adalah efektif dalam penyahkuman mikroorhganisma tersdebut.
 
Juga dengan peningkatan industri pelancongan global, keperluan waazuTM AST sebagai cecair penyahkuman peribadi yang paling sesuai untuk dibawa bersama ke mana-mana memang tidak dapat disangkal lagi kerana ianya tidak mempunyai alcohol dan boleh dibawa masuk ke dalam kapalterbang.
 
Bagi wanita pula, waazuTM AST memang sangat membantu kerana ianya selamat dan mudah serta boleh digunakan untuk mencuci bahagian kewanitaan mereka tanpa risau tentang kesan advers/samping terhadap kulit sensitif dan juga lapisan mukosa. waazuTM AST juga boleh menyahkuman tempat duduk tandas awam jika disembur sebelum duduk, yang lazimnya menjadi risiko jangkitan salur kencing kepada wanita yang menggunakan tandas awam terutamanya.
 
Bagi bayi dan kanak-kanak pula, banyak kegunaan penyahkuman yang boleh dimanfaatkan dengan penggunaan waazuTM AST contohnya nyahkuman alat permainan dan mencegah ruam lampin terutamanya pada kulit bayi yang ternyata sensitif terhadap bahan kimia dan sebagainya.
 
7. KESIMPULAN
Penggunaan waazuTM AST dalam kegiatan seharian oleh semua peringkat umur, termasuk pada bayi adalah selamat dan dapat membantu menghindarkan jangkita kuman.
 
Dan kelebihan yang paling utama waazuTM AST ialah ianya diformulasikan tanpa alkohol yang mana kita tahu bahawa hampir semua cecair pembersih peribadi yang terdapat dipasaran mempunyai kandungan alkohol.
 
Ini adalah factor utama yang dirasakan bahawa waazuTM AST amat berguna dan bermanfaat jika dapat disahkan sebagai air yang suci lagi menyucikan kerana ianya bakal dimanfaatkan oleh jutaan umat Islam diserata dunia terutamanya sewaktu musim Haji, dimana keperluan untuk mengambil wudhu dengan mudah dan sempurna amat-amat di galakkan, disamping itu, dapat kulrnyahkuman.
 
Selain itu, sifatnya yang hampir tidak ada bezanya dengan air biasa atau air paip mahupun air hujan; baik dari segi rasa, bau ataupun warna sangat membolehkan ia dibawa bersolat kerana ia juga berfunsi dapat menghindarkan bau badan.
 
Product information
Overview of our product range:
• 100% alcohol free.
• Highly effective, demonstrable ability to kill up to 99.9% of all common bacteria.
• HALAL Compliant. (now awaiting Halal Team manufacturing site visit)
• Maintains the integrity of skin, avoids discomfort associated with repeated use of harsh antiseptics.
• Safe for multiple daily use.
• Skin soothing and non-drying.
• Non-toxic and no flammable.
• Reduces the risk of cross-contamination.
• Easy to carry everywhere.
• Suitable for pilgrims to take the ablution.

WAAZU DI TV ALHIJRAHUntuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-8921 4026

Untuk Pembelian Atas Talian, sila isi borang di bawah